Krém na pigmentové skvrny. Jak vybrat vhodný typ?

Jaká kosmetika je vhodná na pigmentové skvrny?

Co je to hyperpigmentace?

Nerovnoměrné rozložení pigmentu, zvané hyperpigmentace, trápí až 70 % dospělých a starších lidí. Pokožka s pigmentovými skvrnami má nejednotný vzhled, který však lze díky vhodnému krému na pigmentové skvrny opět sjednotit.

Příčiny vzniku pigmentových skvrn, nejen na obličeji, se různí, stejně jako možnosti jejich léčby. Za vším však stojí nadměrná produkce kožního barviva melaninu.

Druh pigmentaceJak vypadá a vzniká?Doporučený způsob léčby
Stařecké (sluneční) skvrny
  • dlouhodobé vystavování pleti slunečnímu záření
  • drobné tmavé skvrnky
  • obličej, dekolt, ruce
  • Prevence – každodenní ochrana SPF 50+
  • Krém na pigmentové skvrny na tváři
  • Krém na pigmentové skvrny na rukou
Melasma (kožní porucha)
  • vyvolaná změnou hladin hormonů
  • u 10-15% těhotných žen a 10-25% žen užívajících perorální hormonální antikoncepci
  • velké tmavé skvrny v obličeji
  • Prevence – každodenní ochrana SPF 50+
  • vhodný bělící krém na pigmentové skvny na tváři
Pozánětlivé tmavé skvrny na pleti
  • vznikají při hojení zánětu či jiného poranění pokožky
  • skvrny s nepravidelnou intenzitou zabarvení
  • Vhodná péče o citlivou či aknotickou pokožku
  • Krém proti pigmentovým skvrnám

Dá se předejít vzniku pigmentových skvrn?

Až u 90% pigmentových skvrn na obličeji i těle by bylo možné předejít jejich vzniku používáním vhodného ochranného krému proti pigmentovým skvrnám. Pigmentové skvrny se objevují převážně na pokožce zcitlivělé předchozím poškozením či změnám hladin hormonů, která je následně nechráněna při vystavení slunečnímu záření. Dermatologičtí odborníci doporučují zařadit každodenní používání krému s ochranou alespoň 50 SPF. V dnešní době už tyto ochranné krémy na pigmentové skvrny můžou fungovat zároveň jako báze pod make-up a jsou například dostupné i ve variantách pro mastnou či problematickou pleť, tudíž je zbytečné se obávat případného ucpávání pórů či ulepeného pocitu na pokožce po použití takových produktů.

Jak postupovat, když už pigmentové skvrny máte?

V případě, že se již pigmentové skvrny objevily, začněte s nimi vhodnou kosmetikou bojovat co nejdříve. Většina pigmentových skvrn sama od sebe nezmizí, naopak s časem tmavnou a nabývají na velikosti. Příčinu vzniku i vhodnou léčbu doporučujeme konzultovat s dermatologickými specialisty, lze ji však podpořit domácí léčbou. Krémy na pigmentové skvrny obvykle fungují jako bělící produkt, který rozpouští nadměrné množství pigmentu. Účinky lze znásobit používáním bělících pleťových sér nebo jemných domácích chemických peelingů.

U všech přípravků proti pigmentovým skvrnám však dodržujte pokyny výrobce, jelikož v krajních případech můžou tyto produkty například při nadměrném používání způsobit poškození pokožky, které vede k dalšímu vzniku pigmentových skvrn.

Jak zakrýt pigmentové skvrny?

Pokud jste s používáním krému proti pigmentovým skvrnám teprve začali nebo právě podstupujete některou z odborných terapií proti pigmentaci, lze pigmentové skvrny dočasně zakrýt a pleť sjednotit za pomoci dalších kosmetických výrobků.

Některé z výše zmíněných krému na pigmentové skvrny obsahujících faktor UVA/UVB a 50 SPF jsou dnes i lehce zabarvené a napomáhají tak sjednocení tónu pleti. V případě, že si přejete pigmentové skvrny zakrýt více či zcela, lze na ochranný krém proti slunečnímu záření nanést krycí make-up či korektor. Během dlouhodbé léčby pigmentových skvrn však vždy dbejte pokynů vašeho dermatologického specialisty, pleť může být po chemickém peelingu nebo laserové terapii, které se k léčbě pigmentací také používá, velmi citlivá. Odborník vám proto může také doporučit speciální pečující kosmetiku urychlující regeneraci pleti a poskytující pleti ochranu před nežádoucími vnějšími vlivy.

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Produkt byl přidán do seznamu přání
Product added to compare.